Omakustannusperiaate

OMAKUSTANNUSPERIAATE

Valtion rahoittaman aravatuotannon (eli ns. ARA- tuotannon) hinnoittelua rajoittaa lakeihin perustuva omakustannusperiaate.

Omakustannusperiaate tarkoittaa sitä, että asukkailta ei saa periä enempää vuokraa tai vastiketta kuin talon rakentamisesta, lainoista sekä kiinteistön hoidosta ja ylläpidosta kertyy kuluja.

Lisäksi laki sallii vastikkeen tasauksen.

Käytännössä vastikkeen tasausta sovelletaan niin, että tasaus tarkoittaa maksimiin nostettuja markkinavuokria.

Tasausta perustellaan heikommin kannattavien kohteiden vuokrien kompensoimisella haluttujen kohteiden asukkaiden kustannuksella. Sikäli kuin tämä on totta, tasaus ylläpitää epätervettä vuokraustoimintaa ja ruokkii moraalikatoa. Liikkeenjohdon ei tarvitse huolehtia kannattamattomien kiinteistöjen kuntoon saattamisesta.

Vakavampaa kuitenkin on se, että tosiasiassa tasausta käytetään tekosyynä voittojen keräämiseksi asukkailta yleishyödyllisyyden varjolla. Nämä voitot piilotetaan verottajalta ja julkisuudelta tilinpäätöskikkailulla ja konsernijärjestelyillä.

LUE LISÄÄ: Jukka Kilpi “Aravalapsi”

Tasauksen nimissä on asokotien vastikkeita määrättäessä mitätöity omakustannusperiaate. Siten asumisoikeusasumisen kustannukset kasvukeskuksissa on saatu nostettua kohtuuttomalle tasolle.