Omaksi lunastaminen

Valtion ARA-rahoituksella rakennetuissa vuokra-asunnoissa asuville vuokralaisille on laissa säädetty mahdollisuus lunastaa asunto omakseen (lataa linkistä pdf). Lunastushinta on asunnon alkuperäinen omakustanteinen rakennushinta eräin tarkistuksin.

Aravarahoitettujen vuokratalojen ”yleishyödylliset” omistajat ovat kuitenkin tehneet lunastamisen käytännössä mahdottomaksi. He ovat ARAn siunauksella hävittäneet talokohtaiset kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöt kiinteistökannastaan, Tämä merkitsee sitä, että lain tarjoamasta omaksilunastamisen mahdollisuudesta on tullut kuollut kirjain. Lunastus edellyttäisi, että vuokrahuoneiston hallintaan oikeuttavat tietyt osakkeet, kuten asunto-osakeyhtiöissä on asianlaita. Talokohtaisten yhtiöiden häivyttämisen jälkeen lunastuksen mahdollistavia osakkeita ei yksinkertaisesti enää ole!

Asoasukkaille on säädettävä samanlainen oman kotinsa lunastusmahdollisuus kuin vuokralaisille on annettu. Niin asumisoikeus- kuin vuokra-asuntokannassa on palautettavan talokohtainen yhtiörakenne, jotta lunastusmahdollisuudesta tulee asukkaille aidosti toimiva oikeus.